maandag 26 mei 2008

Voedselwetenschap nader belicht in televisieprogramma Abenteuer Wissen — woensdagavond via het ZDF

Smaakmakers
In het populair-wetenschappelijke programma Abenteur Wissen van het Zweite Deutsche Fernsehen wordt woensdag 28 mei, 's avonds tussen 22:15 uur en 22:45 uur de aflevering Genuss ohne Reue — Wie unsere Lebensmittel verändert werden uitgezonden. Daarin wordt een tak van wetenschap nader belicht, die betrekking heeft op een zekere vorm van voedselmanipulatie. Het gaat er daarbij om twee groeperingen met tegengestelde belangen zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Aan de ene kant hebben we daar consumenten, die steeds maar weer hogere eisen stellen aan het voedsel — en niet te vergeten aan de genotmiddelen, die daar direct betrekking op hebben, zoals koekjes, snoepjes, snacks en zo meer —, met aan de andere kant van de scala de vele producenten, die voortdurend 'in beweging' blijven om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de consument, die hen in leven houden, en om die status te kunnen handhaven, moet men steeds opnieuw iets nieuws verzinnen om de smaak van het voedsel zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Daartoe heeft men de wetenschap nodig, die weliswaar graag een belangrijke bijdrage wil leveren, maar in een positie verkeert waar van alle kanten nauwkeurig op hen wordt gelet, en dat zijn niet alleen de consumenten enerzijds en de producenten anderzijds, maar tevens de instanties, die controle uitoefenen op de kwaliteit van het voedsel en de toelaatbaarheid van eventuele toevoegingen: smaakmakers en meer van dat fraais, waarbij ook de houdbaarheid een heel belangrijke rol speelt. Het hoe en waarom daarvan, waarover ook dikwijls wordt gespeculeerd, kan ook heel belangrijk zijn.
In ieder geval toont deze aflvering van het programma hoe de voedselwetenschap er op zinvolle toe kan bijdragen die in wezen deels tegengestelde belangen onder één noemer te brengen. Wie over meer details dienaangaande wenst te worden geïnformeerd alvorens de uitzending te bekijken, raden we aan op de site van het programma in kwestie te kijken, aangezien daar — vanzelfsprekend in het Duits — voldoende wetenswaardigs is bijeengebracht.
Karsten Schwanke presenteert ook deze aflevering van Abenteuer Wissen.
__________
Afbeelding: Voedselproductie aan de lopende band. (Foto: ZDF, Abenteuer Wissen.)

Geen opmerkingen: