zaterdag 31 mei 2008

Absolute Zero — BBC-documentaire vanaf 31 mei viermaal via Arte, en van dinsdag 3 op woensdag 4 juni ook via BBC 2-tv

Toevalligheden
Op zaterdag 31 mei, 's avonds tussen 21:00 uur en 22:35 uur, vertoont Arte-televisie de BBC-documentaire van David Dugan Asolute zero, een aflevering uit de reeks Science you can't see. De film gaat over tal van wetenschappers, die in de loop der tijden, elk op hun eigen wijze, onderzoek hebben naar het fenomeen extreme koude. De documentaire laat zien hoe onprofessioneel de eerste pogingen zijn geweest en mondt uit in de ontdekking van het ware absolute nulpunt. Voorts wordt getoond hoe de wetenschap erin is geslaagd deze ontdekking ten bate van de mensheid te gebruiken, en hoe zeer dat het leven van de mens heeft veranderd.
De van oorsprong Nederlandse veelzijdige geleerde, kunstenmaker en alchemist Cornelis Drebbel (1572-1633) heeft in het jaar 1620 in Westminster Hall tot vermaak van King James op een hete zomerdag getracht de zomer in de winter te veranderen, en en passent heeft hij de air conditioning uitgevonden.
Zo'n tweehonderd jaar later voerde Michael Faraday in het Royal Institute experimenten uit, welke onbedoeld tot explosies leidden, waarmee hij gassen vloeibaar maakte en zo de basis heeft gelegd voor de verdere ontwikkeling van de koudetechniek.
Het absolute nulpunt is 0 graden Kelvin, gelijk aan minus 273,15 graden Celsius.
De film is een documentaire uit 2007, die door Arte in breedbeeld op het formaat 16:9 wordt uitgezonden, en na zaterdagavond nog drie keer zal worden herhaald: direct zondagmiddag 1 juni, om 14:00 uur; dan een week later, op 8 juni in de nacht vanaf 01:10 uur, en ten slotte op de ochtend van woensdag 8 juni, vanaf 09:55 uur.
In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 juni zendt BBC 2-televisie deze (eigen) documentaire eveneens uit, die dan de volledige titel Absolute zero — The conquest of cold draagt. De film zal worden uitgezonden tussen 00:20 uur en 01:20 uur. Het voordeel van de orginele versie is dat er geen zogenoemde voice-over — een commentaarstem, zeg maar — te horen is, die hetzij in het Duits, hetzij in het Frans (meestal kan daaruit een keuze worden gemaakt door de kijker door middel van de afstandsbediening) navertelt wat de oorspronkelijke stem te melden heeft; extra irritant doordat het oorspronkelijke verhaal niet geheel wordt weggewerkt, doch vervaagd op de achtergrond blijft meeklinken. Kritische kijkers hebben in dit geval dus een ruime keuze, waarbij het origineel, op een andere dag dan de andere tijdstippen van uitzending via Arte-televisie, ook beschikbaar is. Dat brede scala aan mogelijkheden heeft men niet zo vaak.
____________
Afbeeldingen
1. De in Alkmaar geboren Cornelis Drebbel.
2. Michael Faraday.

Geen opmerkingen: