donderdag 22 mei 2008

Nieuwe technologie biedt hoop in de strijd tegen kanker — documentaire 23 mei op Arte-televisie over onderzoeken

'Glycomics'
Op vrijdag 23 mei, 's avonds tussen 20:15 uur en 21:00 uur, zal Arte-televisie de documentaire Der Zucker-Code uitzenden. De film, die in 2007 door Drk Pohlmann voor het Zweite Deutsche Fernsehen werd gerealiseerd, heeft een duur van 43 minuten en zal worden uitgezonden op het formaat 16:9.
Hoofdthema vormen wetenschappers die reeds een decennium werken aan diverse vaccinaties tegen kanker. Weliswaar is men in de medische wereld nog voornamelijk sceptisch, maar de wetenschappers zelf zijn er zeker van dat ze, met hun intensieve onderzoek naar nieuwe mogelijkheden in de strijd tegen deze grote volksziektem vlakbij een doorbraak zijn aangeland.

Toekomstbepalend
In 2004 hebben onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology gezegd dat glycomics één van de tien technologieën is die de toekomst van de mensheid doorslaggevend zullen bepalen. Glycochemie en glycobiologie zijn daarvan twee: deze houden zich bezig met suikers die op en in menselijke cellen voorkomen. Zo'n tien jaar geleden waren sommige wetenschappers ervan overtuigd dat deze suikers geen ander doel hadden dan het ineenstorten van cellen te verhinderen. Inmiddels is men echter tot de conclusie gekomen dat deze dienen ter communicatie tussen cellen en virussen. Als voorbeeld wordt enerzijds genoemd de communicatie tussen spermatozoïden en eicellen; een ander voorbeeld is de communicatie tussen HIV-virussen en metastasen vormende kankercellen. En wie er volgens de onderzoekers in slaagt de code van de 'vijand' te kraken, er tevens in principe in kan slagen deze te overwinnen.

Details
Meer hierover is te vinden in de toelichting, die Arte-televisie op dit programma-onderdeel heeft gegeven.
De documentaire zal volgende vrijdag , 30 mei, worden herhaald, maar dan exact op het middaguur.

Geen opmerkingen: