maandag 2 mei 2011

Gezegdes over dieren: ontstaan en betekenis in ZDF's Abenteuer Wissen

Dinsdag 3 mei wordt een nieuwe aflevering van het ZDF-programma Abenteuer Wissen uitgezonden, tussen 23:00 uur en 23:30 uur. Het gaat hier om een reeks wetenschappelijke documentaires, veelal gepresenteerd door Harakd Lesch. Dat laatste verschijnsel is dermate irritant dat het nauwelijks te dragen is langer dan zeven seconden naar die man te luisteren. Voor een groot deel van de tijd kan men in principe nog de andere kant opkijken, maar om iets van de informatie op te steken, moet men er naar luisteren, en dat is wat veel gevraagd. 
Enkele dieren met verstandige eigenschappen bijeen.
Afbeeldingop de achterzijde van het stofomslag van de
verzameling Fabels, welke bekend zijn geworden als
 
Warande der Dieren van Aesopus.
Er zullen echter zeker mensen te vinden zijn, die de man geweldig leuk vinden en dat zij hun gegund, doch dat alles zal zeker niet opwegen tegen de wijze waarop meneer Lesch zichzelf leuk vindt, en precies dat is de hoge drempel voor anderen, die niet kunnen verdragen dat iemand het zo uitzonderlijk goed met zichzelf heeft getroffen.
Waarom we toch uw aandacht willen vestigen op deze aflevering van het programma in kwestie, ligt besloten in het feit dat dieren die avond de boventoon voeren ─ althans dat hopen we maar.
De titel van de aflevering luidt: Tierisch menschlich: Von dummen Gänsen und schlauen Füchsen. Volgens de toelichtende tekst gaat het daarbij om de vraag en de eventuele verklaring met betrekking tot het feit dat men in fabels, alsmede in gezegdes en spreekwoorden, dieren tegenkomt die menselijke eigenschappen zouden hebben. Hoe zijn dergelijke gedachten ontstaan en wat is ervan waar? Daarover gaat die aflevering.
Al zou men zelf ook al kunnen concluderen ─ en zeker mensen die intelligente huisdieren in hun omgeving hebben, kunnen daarover meepraten ─ dat voor dieren hetzelfde geldt als voor mensen: de één is nu eenmaal per definitie slimmer dan de ander, en welke oorzaken daarvoor kunnen worden opgespoord, zou op dezelfde manier voor dieren kunnen gelden. Stimuleren van kennis en inzicht, vooral door de directe omgeving, kan wonderen verrichten.

En . . . . . volks-wijsheden en dito gezegdes vormen nu eenmaal principieel geen (wetenschappelijk) bewijs voor hetgeen deze impliceren.
Gewoonlijk wordt deze uitzending in de loop van de op de bewuste avond volgende nacht herhaald in ZDF's Nachtprogramm.


Geen opmerkingen: