donderdag 5 mei 2011

Driedelige reportageserie over de geboorte van de wetenschap Chemie via Arte-tv

Jim Al-Khalili onderzoekt het
ontstaan van de chemie. De foto 

is van de BBC, gemaakt door
Samatha Lewis.
Arte-televisie start op vrijdag 6 mei een driedelige reportageserie, Faszination Chemie, over die genoemde wetenschap. De eerste aflevering wordt uitgezonden op bovenvermelde datum, tussen 21:50 uur en 22:40 uur.  Deze reeks werd gerealiseerd in 2010 door John Stephens voor BBC Television, en is een bijdrage van Arte France. Het geheel wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9 met stereofonisch geluid.
Hoewel er tientallen elementen bestaan ─ in totaal zijn het er ─ kende men tot in de negentiende eeuw slechts vier: aarde, vuur, lucht en water. Dat het er uiteindelijk meer zijn geworden die bekend werden en een benaming kregen, ligt aan onder meer de twijfel die laat-middeleeuwse alchimisten kregen over die bekende elementen, tijdens hun onderzoekingen naar een levenselixer.
John Al-Khalili neemt de kijker mee op zijn tocht in drie afleveringen, waarbij de eerste uitgaat van de kennis en het verlangen meer te ontdekken, met alle gevolgen welke zijn voortgekomen uit de nieuwsgierigheid van deze primitieve chemici. 
Deze aflevering zal worden herhaald op zaterdag 14 mei, 's ochtends vanaf 09:55 uur.

Geen opmerkingen: