woensdag 11 februari 2009

Goede giften — kwade giffen

In het populair wetenschappelijke programma Abenteuer Wissen van het tweede publieke Duitse televisienet wordt op woensdag 11 februari, 's avonds tussen 22:15 uur en 22:45 uur het thema gif(t) behandeld. Daarin komen de beide kanten van de medaille aan bod: zowel die waarin het gif ten kwade wordt aangewend, zoals binnen machtsconstructies en aanverwante structuren. Voor de goede orde: dan hebben we het wel over gif als werkzame stof en niet een eventueel sluipende invloed die uitgaat van allerlei handelingen ten kwade van derden.
Maar tevens in een andere context kan een gif(t) dodelijk zijn, bij voorbeeld door middel van een verkeerde dosering, en dan is er eveneens sprake van een machtssituatie, doch die is niet per definitie vergelijkbaar met politieke, respectievelijk economische macht. Maar een stof als botox die tegenwoordig veel wordt gebruikt, is ook afkomstig van een zwaar vergif: botulinumtoxin.
En wat te denken van mensen die plannen smeden voor een (of meer) moord(en). In veel gevallen zijn het vrouwen die gebruik maken van gif als ze een dergelijk snood plan ook daadwerkelijk ten uitvoer brengen.

Geen opmerkingen: