dinsdag 24 februari 2009

Begraafplaatsen steeds vaker plekken midden in het leven

Van cultusplek tot ontmoetingsruimte
Op woensdag 25 februari wordt in het WDR-televisieprogramma Planet Wissen— tussen 15:00 uur en 16:00 uur — de herhaling van een aflevering uit mei 2008 vertoond over begraafplaatsen: Friedhöfe — Von Gräbern, Kulten und Biotopen.
Van oudsher zijn begraafplaatsen plekken voor stilte en bezinning, en geven zij — door de verscheidenheid aan grafstenen en de daarbij behorende inrichting — een beeld van de talrijke veranderingen in de aankleiding die deze plekken in de loop der eeuwen hebben ondergaan. Heden ten dage daarentegen worden deze gebieden, vooral die aan de rand van steden, allengs ruimten waar men zich uit vrije wil ophoudt juist vanwege de relatieve rust en ontmoet men er anderen; in sommige gevallen wordt er een theehuis ingericht of een andersoortige ruimte waar mensen even onder elkaar kunnen zijn. Daarmee is de dodencultus niet alleen een aspect rijker geworden, maar tevens een enorme verandering. Ook blijkt dat diverse diersoorten zich daar steeds vaker terugtrekken, waardoor er — zeker als er zich in dat gebied een vijver of gracht bevindt, alsmede veel bomen en struiken — een geheel nieuwe biotoop ontstaat.
In elke aflevering praten met de beide presentatoren met een gast, in dit geval over de historische achtergronden, de ontwikkelingen de loop der tijden en de huidige status van begraafplaatsen. Daartoe heeft men Gerold Eppler uitgenodigd, die museumdirecteur en dito pedagoog is van het enige museum in Duitsland dat zich bezighoudt met alle elementen die aan het thema zijn verbonden.

1 opmerking:

Steven zei

U zegt hier in uw blog " in sommige gevallen wordt er een theehuis ingericht of een andersoortige ruimte waar mensen even onder elkaar kunnen zijn "
Ik kan u melden dat wij in Leeuwarden heel hard bezig zijn om een theehuis te realiseren op de Noorderbegraafplaats. Alle info vindt u op: www.theehuisleeuwarden.nl
met vriendelijke groet, Steven Smits