zaterdag 26 april 2008

Afscheidsrede van professor Florentino García Martínez over het belang van de Dode Zeerollen — dinsdag 29 april

Afscheidsrede
Tijdens een tweedaags internationaal symposium dat op maandag 28 en dinsdag 29 april 2008 in Groningen zal worden gehouden — met daarbij als centraal thema de vraag naar het belang van de Dode Zeerollen voor het onderzoek naar de vorming van de canon van de Bijbel — zal RuG-professor Florentino García Martínez zijn afscheidsrede over dit onderwerp houden: Rethinking the Bible: Sixty Years of Dead Sea Scroll Research and Beyond. Dat gebeurt op de tweede dag van het symposium, dinsdag 29 april om 17:00 uur in de Aula van de Rijksuniversiteit Groningen. Belangstellenden zijn hierbij welkom.

Symposium
Ter gelegenheid van het afscheid dat professor García van de Rijksuniversiteit Groningen neemt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd — niet alleen als hoogleraar van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, doch tevens als directeur van het Groningen Qumran Instituut — heeft de RuG dat symposium The Authoritativeness of Scriptures in Ancient Judaism: The Contribution of the Dead Sea Scrolls and Related Literature, georganiseerd. Uit alle delen van de wereld komen geleerden bijeen om zich in Groningen nogmaals te buigen over de betekenis van de Dode Zeerollen voor de Hebreeuwse Bijbel.

Qumran Instituut
Het Qumran Instituut is uniek in Nederland. Het werd in 1961 opgericht door professor Adam van der Woude; later werd het geleid door professor García Martínez, die aanstaande dinsdag zijn carrière als hoogleraar te Groningen zal beëindigen. Doordat dit instituut het enige centrum voor epertise aangaande de vondsten van Qumran — en derhalve op het gebied van het vroege Jodendom — is, geniet het internationaal hoog aanzien. Het instituut verzorgt de redactie van toonaangevende wetenschappelijke publicaties in tijdschriften, alsook in series. Tevens wordt hier de website voor de
International Organization for Qumran Studies onderhouden.

Florentino García Martínez
Tijdens de bekendmaking van de jaarlijkse zogeheten lintjesregen kwam eveneens de naam van de thans scheidende Groninger professor naar voren. Hij blijkt te zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze onderscheiding zal worden uitgereikt tijdens het bovengenoemde symposium, en wel op dinsdag 29 april om 17:00 uur in de Aula van de Rijsuniversiteit Groningen, voorafgaande aan de afscheidsrede van deze zelfde hooggeleerde heer. De loco-burgemeester van Groningen, wethouder Frank de Vries, zal de plechtigheid initiëren en ongetwijfeld tot een goed einde brengen.
Florentino García Martínez werd in 1942 in het Spaanse Mochales geboren. In 1980 trad hij in dienst van de Rijksuniversiteit Groningen, aanvankelijk als wetenschappelijk medewerker, vervolgens als hoogleraar Godsdienst en literatuur van het vroege Jodendom. In dat kader hebben de in 1947 ontdekte geschriften van Qumran — de zogenoemde Dode Zeerollen, waarover sedertdien veel
(populair-)wetenschappelijke geschriften zijn gepubliceerd — bijzondere aandacht gekregen.
Sedert 1992 tot heden was Florentino García Martínez tevens directeur van het Qumran Instituut — dat ressorteert onder de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap
van de Groningse universiteit. Gedurende de laatste vijf jaar heeft Professor García Martínez zijn functies in Groningen gecombineerd met die van het hoogleraarschap in de literatuur van het vroege Jodendom van de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven.
____________
Afbeeldingen
1. Professor doctor Florentino García Martínez. (Foto van de RuG.)
2. De ingang van de Grot van Qumran.
3. Manuaal van Discipline Rol in The Shrine of the Book van de gelijknamige Stichting van de Hebreeuwse Universiteit te Jeruzalem.
4. Summiere topografie van Israël in verband met de ligging van Qumran ten opzichte van de grotere steden van het land.
(© Copyright van afb. 2, 3 en 4: Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.)

Geen opmerkingen: