zaterdag 19 april 2008

Ons Brein in Beweging — lezing van professor Bert Otten. In het gebouw De Appel op het Zernikeplein in Groningen

Aangezien wij in ons veelzijdige werk tussen alle zuiver culturele kwesties steeds vaker puur wetenschappelijke thema's tegenkomen, die vanzelfsprekend onderdeel van onze cultuur uitmaken, doch weer op een geheel andere manier dan alle vormen van kunst, hebben we besloten met ingang van heden voor al dergelijke fenomen een separate plaats in te ruimen: op deze nieuwe afsplitsing van onze moedersite Cultuurtempel. Deze themasite wijkt in opmaak af van alle andere.


Ons Brein
Aanstaande woensdag 23 april des namiddags tussen 15:00 uur en 16:30 uur geeft Bert Otten — hoogleraar Neuromechnica en Prothesiologie van het huidige Universitair Medisch Centrum Groningen, en in het bijzonder van de afdeling Bewegingswetenschappen — een lezing over wezen, waarde en functie van het menselijk brein. Eén en ander in het kader van de reeks The State of the art.
De lezing zal worden gehouden in het pand De Appel van de Pedagogische Academie, gevestigd Zernikeplein 7 op het terrein van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen, een complex dat tegenwoordig met de onzes inziens onjuiste betiteling campus wordt bedacht. De toegang is gratis, en dat is voor vele geïnteresseerden weer mooi meegenomen.

Onderzoek
Van Dale's Groot Woordenboek der Nederlandse taal geeft voor brein onder meer de volgende definities: "hersens als orgaan", maar die betekenis raakt meer en meer in onbruik; "hersens als zetel van het verstand" daarentegen is heden ten dage de meest gangbare betekenis van het lemma.
Hoewel ons brein met een omvang van minder dan anderhalve liter nauwelijks meer dan een goede slok op de beste borrel van ons eigen lichaam scheelt, beschikt het over mogelijkheden die we nauwelijks kunnen bevatten, ook met dat nuchtere brein niet. De beide laatste decennia is er zeer veel nieuws omtrent feiten en fictie, alsmede over waarheden en de werking van ons brein, aan het licht gekomen, zo ook dat het een zinloze aangelegenheid is om brein en lichaam los van elkaar te zien.
In de lezing, die professor doctor Bert Otten aanstaande woensdagmiddag zal houden, staat de correlatie tussen brein en lichaam centraal, en zal de wetenschapper nader ingegaan op het brein en onze bewegingen.
____________
Afbeeldingen
1. Bert Otten laat hier, reeds als negenjarige in de weer met een microscoop, zien dat met de fascinatie voor optica en voor het leven, en zeker als die interessegebieden worden gecombineerd, de basis voor een latere beroepskeuze wel degelijk kan worden gevestigd.
2. Brein. Afbeelding van VPRO's wetenschapsprogramma Noorderlicht.

Geen opmerkingen: