woensdag 1 juni 2011

Moleculen komen tot leven in de Nacht van Kunst en Wetenschap in Groningen

Godshuis der Wetenschap: Der Aa-kerk
In De Nacht van Kunst en Wetenschap, die in Groningen op zaterdag 4 juni 's avonds om 20:00 uur begint en overgaat in de nacht op zondag 5 juni, zal de Der Aa-kerk in het stadshart van Groningen fungeren als Kerk der Wetenschap.
Op dinsdag 31 mei hebben de Plus-leerlingen van het Wesse Gansfort College in de stad Groningen hun molecuulkunst gepresenteerd aan Science LinX voor een expositie in bovengenoemd kerkgebouiw, als onderdeel van Molecular City.

Science LinX
De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen beschikt over een zogeheten science center dat de naam Science LinX draagt. De daaraan verbonden mensen die zich actief bezighouden met de Nacht van Kunst en Wetenschap, zullen de Der Aa-kerk tijdens die nacht in molecualire sferen hullen. Om dat te kunnen realiseren, heeft men tevens een beroep gedaan op VWO-leerlingen. Om te assisteren bij de inrichting van de kerk voor dat spectaculaire gebeuren. De leerlingen in kwestie hebben de twintig moleculen van Molecular City op een eigengereide wijze vormgegeven. Het molecull van Bombykol ─ een feromoon ─ is weergegeven met bloemen en bijtjes.

Molecular City
Speciaal voor de Nacht van Kunst en Wetenschap is een smartphone applicatie ontwikkeld die de naam Molecular City heeft gekregen. Daarmee valt de chemie van het dagelijks leven te ontdekken: dat kan door in de binnenstad van Groningen te zoeken naar twintig moleculen.
Op diverse locaties in de stad zijn Augmented Reality-markers te vinden, die alledaagse moleculen onthullen, variërend van koffie tot knoflook. Die zoektocht naar chemie kan worden gestart met de hiernaast afgebeelde marker. De moleculen in kwestie kan men in Groningen vinden tot en met 4 juni. Markers hangen op de route van De Nacht van Kunst en Wetenschap; de hoogste dichtheid ligt op de looproute tussen het Centraal Station, via de Folkingestraat naar de Der Aa-kerk.

Dodelijk DNA
Het laatste molecuul van de Molecular City-speurtocht is in de Der Aa-kerk te vinden. Daar zal een molecuul van zesentwintig meter hoogte worden gebouwd. Daarvoor zal gebruik worden gemaakt van de lasersnijder van het Groningse FabLab, die de moleculaire bouwstenen ter plaatse zal maken. Er zal worden gebouwd aan een bijzonder gen: Phospholambam. Onderzoek dat door de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum werd verricht, heeft aangetoond dat een mutatie in dit gen verantwoordelijk is voor hartfalen.
Dat gen bestaat uit honderdvijftig basenparen, en die moeten om 01:15 uur in de nacht op zondag 
het Oog van God, bovenin het schip van de kerk, bereiken.

Bijna Dood Ervaring
Na dat alles volgt de spectaculaire finale. Niet alleen zal er nog worden gebouwd aan het dodelijke DNA-molecuul, de bezoekers kunnen zelfs een bijna dood-ervaring (BDE) opdoen.
Waarmee tevens gezegd wil zijn dat chemie kan worden beleefd door deze zelf te realiseren.
Op 4 juni, in de bewuste Nacht, bestaat daartoe ruimschoots de gelegenheid.

Voor meer informatie over dit Grote Gebeuren in de stad van Belcampo, kunt u terecht op
op de speciale molecualire website, alsmede op de site van de Nacht als geheel.
Meer over de Kunsten tijdens deze Nacht en enige algemene info is te lezen in een artikel op onze moedersite Cultuurtempel.

Geen opmerkingen: