maandag 18 oktober 2010

De Laser is inmiddels alweer een halve eeuw oud


Een succesverhaal

Als men niet (voldoende) bent ingevoerd in de wereld van de Laser, is het eerste dat je te binnen schiet, niet bepaald een robijn, maar het is juist die edelsteen geweest die er mede voor heeft gezorgd dat een laserlicht heeft kunnen genereren. Dat is dit jaar overigens alweer vijftig jaar geleden.
de natuurkundige basis die benodigd was om zo ver te komen, werd echter reeds in 1916 beschreven door één van de grootste geleerden uit de twintigste eeuw: Albert Einstein (1879-1955). Het is dan ook niet voor niets dat het eerste hoofdstuk van het boek Laser
 er oorsprong, achtergronden en ontwikkeling van dit fenomeen — aan Einsteins inzichten dienaangaande is gewijd.


Niet meer weg te denken

Voor het eerst werd ik met het fenomeen laser geconfronteerd in de zomer van 1969. Wachtend op een trein kocht ik op het perron een nummer van het Duitse tijdschrift Stern, en daarin las ik een uitgebreid artikel over het gebruik van de laser bij een Hamburgs bouwproject waarvan vitale elementen als gevolg van de inzet van lasertechniek in ijltempo konden worden gerealiseerd.
Sedertdien heeft de lasertechnologie een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Tal van deelgebieden van de insdustrie kunnen gebruik maken van het brede spectrum aan 'straling' dat de laser te bieden heeft. In steeds meer disciplines van wetenschap — de medische bij voorbeeld — en tevens in de amusementswereld wordt de laser as wezenlijk onderdeel van het geheel ingezet. Om kort te gaan: we kunnen ons een wereld zonder laser eigenlijk niet meer voorstellen.

Gebundeld licht

Natuurwetenschapper Ernst Peter Fischer — die tevens professor voor wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Konstanz is — bezit niet alleen de gave een thema boeiend en begrijpelijk uiteen te zetten, maar daarnaast zijn betoog op schrift te zetten op een wijze die van een hoog stilistisch gehalte getuigt. Dat was reeds het geval in eerder verschenen boeken van zijn hand, zowel dat over alles wat men over de evolutieleer zou moeten weten, alsook over de geschiedenis van de Berliner Charité.
In het verhaal van de laser, zoals beschreven door Ernst Peter Fischer, passeert de zegetocht van het geconcentreerd gebundelde licht vanaf de theoretische beginperiode tot en met de grote verscheidenheid aan toepassingen de revue.
Daarbij komende mensen, die in het kader van deze sleutel-uitvinding van de twintigste eeuw een rol van betekenis hebben gespeeld.
In veertien onderdelen — twaalf hoofdstukken met een Einführung en een Ausklang — wordt een voortreffelijk beeld geschetst dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. [1]
__________
[1] Zie ook een bijdrage over de Einführung, welke voorafgaat aan het eerste hoofdstuk, op onze zustersite Tempel der Taalkunde.
__________
Ernst Peter Fischer: Laser — Eine deutsche Erfolgsgeschichte von Einstein bis heute.304 pag., gebonden met stofomslag. Siedler Verlag, München, 2010. ISBN 978-3-88680-946-2.

Geen opmerkingen: