maandag 11 mei 2009

129ste Lustrum van de Universiteit van Krakau in Polen

Gepast herdenken
Op 12 mei 1364 werd in Polen de Krakause Academie opgericht door Koning Casimir de Grote. Daarmee werd de eerste universiteit in dat land een feit. Als we het zicht op Midden-Europa vasthouden, moet meteen worden vastgesteld dat alleen de "gouden stad" Praag al eerder een hogeschool van een dergelijk kaliber had, en daarmee de oudste wetenschappelijke hogeschool van genoemd landsgrenzen overschrijdend gebied.
Tot 1817 droeg deze instelling voor hoger wetenschappelijk onderwijs de naam
Akademia Krakowsks (Krakause Academie), maar in dat jaar kreeg het instituut de benaming Jagellonische Universiteit. Dat adjectief is afkomstig van de Jagellonen, die de Poolse dynastie van koningen vormen.

Op Radio WDR 3
De Duitstalige luisterzender WDR 3 zendt op dinsdag 12 mei in de programmareeks
Zeitzeichen een kort herdenkingsprogramma van bijna een kwartier uit met betrekking tot de oprichting, dan 645 jaar geleden, van deze universiteit die als enige Poolse inrichting voor hoger onderwijs deel uitmaakt van de Coimbragroep, vernoemd naar de Portugese universiteit met die naam. Van de achtendertig deelnemende hogescholen zijn er twee uit Nederland: Leiden en Groningen, die eveneens oudere universiteiten hebben. Laatstgenoemde instelling viert dit jaar het 79ste lustrum en is dus 250 jaar jonger dan de Krakause universiteit.
____________
Afbeelding: Collegium Maius van de Poolse nuiversiteit Krakau.

Geen opmerkingen: