dinsdag 27 september 2011

Labyrinth: de wetenschap vraagt: Wanneer is er een griepvaccin beschikbaar?

Griepvirus.
In het op deze site onlangs reeds genoemde wetenschappelijke programma Labyrinth, waarvan de NTR, in samenwerking met de VPRO, opnieuw een aflevering uitzendt op woensdag 28 september, tussen 20:50 uur en 21:25 uur, is het thema een verschijnsel dat jaarlijks in de herfst (als de R in de maand komt) ─ zij het niet altijd in exact dezelfde vorm ─ weer opduikt: Een gevecht tegen griep.
Volgens de kenners van het verschijnsel is het de komende maanden weer zover dat zo'n drie miljoen mensen een griepprik gaan halen. Dat feit is voor de makers van Labyrinth aanleiding om zich te verdiepen in het griepvirus.
De meest interessante vraag in deze context is: hoe is het mogelijk dat het virus er, jaar in, jaar uit, in slaagt om de wetenschap vóór te blijven.
Direct in aansluiting daarop dient de vraag zich aan: "Wat kunnen we leren van de vijftig miljoen doden die het gevolg waren van de Spaanse griep in 1918?
De derde vraag, die velen bezighoudt, is: Komt er op korte termijn een griepvaccin beschikbaar?
Ook deze aflevering wordt gepresenteerd door Eric Arends.

Een herhaling zal worden uitgezonden door het digitale themakanaal Holland Doc 24, op dinsdag 4 oktober, 's avonds tussen 19:37 uur en 20:08 uur.
Eventuele extra herhalingen op dat kanaal, overdag en in de nachtelijke uren, kunt u vinden in de programmagegevens op de website van die zender.

Geen opmerkingen: