donderdag 9 september 2010

De complexe redding in 2009 van de Hubble-telescoop

Repareren of afschrijven
Reeds geruime tijd — twee decennia, om precies te zijn — kunnen wij op dit ondermaanse de meest spectaculaire beelden ontvangen en bekijken die door toedoen van de Hubble-telescoop in de ruimte naar de aarde zijn verzonden. Anderhalf jaar geleden is men er van uitgegaan dat het omvangrijke instrument zijn hoogtepunt voorbij was. Daarom heeft de bekende Amerikaanse luchtvaartorganisatie Nasa in mei 2009 een bemande ruimtevlucht met een Shuttle gerealiseerd met als doel het kwakkelende instrument zodanig bij te werken dat het opnieuw voor hoogwaardige beelden kon zorgen.

Drieëntwintig etappes

De astronauten in kwestie hebben zelfs drieëntwintig maal hu capsule moeten verlaten om de vereiste reparaties te kunnen uitvoeren. Daarmee kon het doel worden bereikt, en als gevolg daarvan functioneert de telescoop nu weer als in zijn beste tijd. "Als een zonnetje", heet zoiets in de ruimte. 
Dat alles komt aan de orde in de documentaire Hubble's amazing rescue van Rushmore DeNooyer uit 2009, een bijdrage van Arte France. De film wordt op vrijdag 10 september uitgezonden in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9, door Arte-televisie, tussen 22:00 uur en 22:55 uur.
Op zaterdag 18 september, vanaf 10:00 uur in de ochtend, wordt de documentaire op dezelfde zender herhaald.

____________
Afbeeldingen
1. De Hubble-telescoop in de ruimte.
2. Foto gemaakt door de Hubble-telescoop. Foto Arte F, ©  Nasa/STScl.

Geen opmerkingen: